Wordt Petra vakvrouw 2010?

interview Wijkse Courant februari 2011

Stuk voor stuk inspirerende , gedreven vakvrouwen!
Door Kees Broekman

WIJK BIJ DUURSTEDE – Petra van der Horst (48) hoort bij de laatste vijftien genomineerden voor de door het damesblad ESTA uitgeschreven verkiezing “Vakvrouw 2010”. Petra werd gekozen uit 260 kandidaten. Vandaag, 9 februari, heeft de jury, bestaande uit Antoinette Hertsenberg, Nebahat Albayrak, Eugenie van Wiechen en Marije de Jong een keuze moeten maken. Is het Petra geworden?

De kandidaten, die door derden werden voorgedragen, zijn actief in de sectoren zzp’ers, bedrijfsleven en zorg/onderwijs (semi-) overheid. Petra hoort bij de zzp’ers. Uit die categorie zijn vijf vrouwen gekozen. De finale vond vandaag plaats bij Sanoma Media, de uitgeverij van ESTA. De finalisten werden uitgedaagd om zichzelf in één minuut – zonder enig hulpmiddel – te presenteren voor de jury en het publiek.

Petra van der Horst is het gezicht van Van der Horst Training & Consultancy. Al meer dan 25 jaar ondersteunt zij organisaties bij hun positionering/profilering, (onderlinge) communicatie, leiderschap, organisatie- en visieontwikkeling. Petra studeerde voorlichtingskunde in Wageningen, was sociaal economisch adviseur van het LTO en secretaris van het LTO bestuur. Werkte bij het Organisatie Advies en Opleidingsinstituut SBI in Doorn en is sinds 12 jaar zelfstandig ondernemer.

Zij is deskundige in het (tijdelijk) leiding geven aan teams van professionals. Het leiden van projecten en programma’s. Verzorgen van trainingen in zowel binnen als buitenland.

Adviseren van beroeps- belangen en politieke organisaties en het voorzitterschap van debatten en conferenties. Petra beschikt over een rijke ervaring op het gebied van psychologie, organisatie- en bedrijfskunde.

“Mijn grote kracht ligt in het werken met mensen. Door mijn jarenlange ervaring in Senegal heb ik geleerd goed te kijken hoe mensen met elkaar omgaan. Elkaars cultuurverschillen kennen is vaak de basis voor goede verstandhoudingen en samenwerking. Straks moet ik in één minuut vertellen wie ik ben. Ik ken mijzelf aardig. Ik sta met beide benen op de grond. Zeg wat ik denk, maar heb wel nagedacht. Ben tactvol maar niet tactisch. Ik ben analytisch ingesteld en kom snel tot de kern van een probleem. Mijn mensenkennis helpt mij daarbij. Ik hou ervan mensen op weg te helpen om ergens uit te raken. Macht heb ik wel door maar ik wil er geen onderdeel van uitmaken. Ik hou de menselijke maat in het oog, wat is reëel. Ik werk niet vanuit allerlei theorieën en ik weet wat ik niet kan.”

Petra is naast ZZP’er ook alleenstaande moeder van een dochter. “Tijd om te sporten heb ik niet. Wel fiets en lees ik veel. Vooral theologische boeken en biografieën.

Daarin staan de oude boodschappen waar je veel van kunt leren en toepassen in je eigen leven. Op mijn 60e wil ik graag met pensioen. Dan wil ik onbetaald gaan werken in ontwikkelingslanden. Mijn grootste vraag momenteel is: hoe gaan we om met alle verschillen in de samenleving. Door de individualisering worden wijzelf groot gemaakt, maar de gemeenschap wordt kleiner. Hoe hanteren we die verschillen? Wanneer moet je geven of een grens trekken? Dat merk ik steeds meer bij klanten.”

Het verbaasde me dat ik genomineerd was. Anderen hebben mij voorgedragen. Van ESTA ontving ik een mailtje dat bij de laatste genomineerden hoorde. Natuurlijk ben ik hier trots op, maar als ik het niet zou worden gaat de wereld gewoon verder.”