Over de inzichten

Ik wil met een lerende en bewuste houding in het leven staan. Hoe kan ik anders mijn klanten ondersteunen? Daarom streef ik er naar om dagelijks open te staan voor nieuwe eye-openers. Dit doe ik door bewust aanwezig te zijn in mijn dagelijkse ontmoetingen. Door mensen op te zoeken met veel levens- en werkervaring, door het contact te zoeken met collega’s die op andere werkterreinen actief zijn of die heel anders in het leven staan. En door veel te lezen. Het zorgt ervoor dat ik zo scherp en alert mogelijk blijf. Voor mij belangrijke voorwaarden om mijn werk te kunnen doen. Ik kan immers een klant niet goed ondersteunen als ik mijzelf niet ontwikkel.

Op deze plek kunt u mijn inzichten lezen. Dit “hoofdstuk” is op mijn site terecht gekomen op verzoek van een aantal vast klanten. Zij maakten tijdens onze ontmoetingen aantekeningen van uitspraken die ik voor mij gevoel vrij terloops deed. “Schrijf eens een boek Petra” was de vraag. Dat is mij wat teveel van het goede. Wel streef ik er naar om (bijna) iedere dag een “inzicht” te delen. De inzichten kunnen behulpzaam zijn om mensen en situaties te kunnen begrijpen, te kunnen duiden. Ik realiseer mij dat inzichten persoonlijk zijn. Dat ze veel zeggen over wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik realiseer mij ook dat ze voor een ander niet betekenisvol hoeven te zijn. Of sterker nog het kan zijn dat de ander er totaal niet mee eens. Voor mij is dat interessant omdat de reactie van de ander interactie op gang kan brengen waar ik mij door kan ontwikkelen. Omdat ik ook verander zie ik mijn inzichten niet als vaststaand. Ze laten zien hoe ik op een moment naar iets kijk en zijn dus aan verandering onderhevig. Sommige scherp ik in de loop der tijd aan. Hoewel ze in de je-vorm geschreven staan is de boodschap vanzelfsprekend ook voor mezelf bedoeld!

Blaffende Bokito’s vs. duurzaam en dienstbaar?

Imponeergedrag. Grote woorden en krachtige beloftes. De wereld is er vol van. Leiders met grote monden, de ene ’blaft’ nog harder dan de ander. Ze maken zich groot, pompen zich als het ware op. Ze jagen angst aan. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze wijzen naar...

Wrak door wrok

Je kent het vast, dat je boosheid vanbinnen voelt opborrelen. Het klinkt misschien wonderlijk, maar je hebt de keuze hoe je met je boosheid omgaat. Volg níet je gevoel, maar gebruik je verstand. Je kunt boosheid omzetten in verontwaardiging. Of in woede. Of in wrok....

Uitgestelde emoties

Herken je dit? Dat je enorm moet huilen bij een begrafenis van iemand met wie je misschien niet eens een heel intense relatie had? Dat je overmand wordt door verdriet en dat je verbaasd bent over je eigen emoties? Of dat je ineens ontploft van boosheid. De situatie...

Geluk!

Hoe voed jij je geluksgevoel? Mensen willen gelukkig zijn, zich gelukkig voelen. Geluk krijgt heel veel aandacht. Denk aan alle tips en goeie adviezen in de media hoe je gelukkig kunt worden. Er zijn een paar ankers en waarden in je leven die je moet koesteren en...

Schaamte

Schaam jij je weleens? Voor iets uit het verleden, voor wat je ‘verkeerd’ gedaan hebt, voor bepaalde delen van je lichaam, voor iets dat je niet kunt of voor kennis die je niet hebt? Schaamte is een belastende emotie. Je ervaart gêne, omdat je iets niet onder controle...

Advies of aandacht?

Iemand vertelt je iets in vertrouwen. Of stelt je een vraag, iets waar hij of zij mee worstelt. Waarschijnlijk heeft ie de behoefte zich te uiten, even tegen je aan te praten. Bijvoorbeeld om helder te krijgen wat er aan de hand is. Wat doe jij? Veel mensen hebben de...

Mail

info@horstconsult.nl

Telefoon

06 – 11 08 68 58

In contact komen