Hoe ga jij om met ‘de waarheid van de ander’? Bestrijd je die of begrijp je die?

Samenwerken of samenleven met een ander gaat een stuk beter als je je verdiept in hoe die ander naar de wereld kijkt. Probeer er eens achter te komen hoe hij of zij denkt, probeer z’n waarheid te begrijpen. Maar hoe kom je erachter wat volgens hem of haar waar is, en hoe volgens hem of haar de wereld eruitziet? Stimuleer de ander te vertellen en vraag door zodat je echt helder krijgt wat de ander bedoelt. Als je weet hoe de ander denkt of naar de wereld kijkt, wil je die waarheid misschien bestrijden, omdat die niet overeenkomt met jouw waarheid. Maar stel je eigen reactie en je oordeel uit! Dat is best lastig. Maar het is wel noodzakelijk.
Respecteer hoe de ander denkt, want iedereen heeft z’n eigen ervaringen en waarnemingen. Ook jouw eigen waarheid is doorspekt met eigen ervaringen, eigen ideeën, eigen vanzelfsprekendheden, je eigen unieke persoonlijkheid. Die maken hoe je naar dingen kijkt. Wil je de ander begrijpen, dan zul je dus moeten begrijpen hoe zijn of haar wereld eruitziet. En dat kan alleen maar door te luisteren en te vragen en door eruit te halen hoe de ander denkt en voelt.
En als de ander voelt dat je daar respect voor hebt en dat je je best doet om die waarheid te begrijpen, zul je ook zien dat er openheid en ontvankelijkheid is om naar jouw ideeën te luisteren.
Dat is de kunst van het omgaan met mensen die anders zijn. De kunst van de ander begrijpen.
Als je gaat oordelen, ben je al bezig met je eigen verhaal en met je eigen reactie. En dan valt het verhaal van de ander weg. Als je de waarheid van de ander wilt bestrijden, begeef je je eigenlijk op een hellend vlak, want dan probeer je de fundamenten van de ander te ondergraven. Dus zo gauw je de waarheid van de ander in twijfel trekt of denkt dat de ander dingen anders moet gaan zien, pleeg je een aanslag op de meest basale fundamenten. Maar als je de ander respecteert, voelt de ander dat ie mag zijn wie hij of zij is, mét z’n ideeën enzovoort. En dan zul je in het algemeen merken dat die ander ook open en ontvankelijk staat voor hoe jij naar zaken kijkt. Want hij hoeft ie zich niet meer te verdedigen en te beschermen, maar kan open staan voor jou!