Hoe voed jij je geluksgevoel?

Mensen willen gelukkig zijn, zich gelukkig voelen. Geluk krijgt heel veel aandacht. Denk aan alle tips en goeie adviezen in de media hoe je gelukkig kunt worden.

Er zijn een paar ankers en waarden in je leven die je moet koesteren en aandacht moet geven om het gevoel van geluk of tevredenheid te kunnen ervaren.

Als je voelt dat je ontevreden bent of niet ongelukkig, kijk dan eens of je voldoende aandacht besteedt aan de volgende zaken:

1 Relaties

Hoe zit het met jouw contacten? Heb je contacten, hoe frequent zijn die contacten, wat is de kwaliteit van je contacten? Mensen om je heen zijn belangrijk. Niet alleen een eventuele partner of familieleden, ook vrienden, kennissen, mensen in je buurt, op je werk enz. Ben je in staat om contacten te leggen en verbindingen te voelen met mensen? Ben je in staat om betekenisvolle relaties te onderhouden?

2 Werk

Hoe benut jij je talenten? Werk gaat niet per se over betaald werk. Maar over hoe je je vaardigheden, je kennis, en je energie gebruikt om iets te creëren, van betekenis te zijn voor de anderen en de wereld. Als je geen werk hebt, of geen vrijwilligerswerk doet en je bent niet met zaken bezig die zinvol zijn voor een ander of voor de wereld, dan voel je je niet gelukkig, omdat je je talenten niet kunt benutten. Je talenten benutten is ontzettend belangrijk om je tevreden te voelen en het gevoel te hebben dat het zinnig is dat je bestaat.

3 Gezondheid

Hoe blijf jij gezond? Ben jij bezig met je geestelijke en lichamelijke gezondheid? Onderneem je daarop acties, lees je erover, sport je, beweeg je? Ook dat speelt mee om je tevreden te voelen. Als er iets aan de hand is met je gezondheid, zul je merken dat het ook een fundamentele aanslag is op je leven. En dus op je geluksgevoel.

4 Zingeving/ spiritualiteit

‘Waarom ben ik hier op aarde’, ‘Waaraan ontleen ik mijn identiteit’ … Dat zijn hele wezenlijke vragen die ook aandacht behoeven. Als je helemaal niet weet dat het belangrijk is om daar aandacht aan te besteden, zul je ook leegte voelen. Leegte over wat je eigenlijk aan het doen bent, wat het ertoe doet. Zingeving en spiritualiteit zijn ook belangrijk om te voeden. Als je dat niet doet, zul je merken dat je op allerlei terreinen onvrede of lusteloosheid voelt. Er wordt weleens beweerd dat depressie een van de gevolgen kan zijn van te weinig zingeving in je leven.
Die zingeving zorgt ook voor verbinding: dat je je verbindt met iets dat groter is dan jezelf.

5 Vrije tijd

Hoe vul jij je ‘vrije’ tijd? Eigenlijk gaat het over ‘lege’ tijd, tijd waarin je kunt lummelen en waarin je niet hoeft mee te doen met de grote wereld. En waarin je dus een heel andere kant van jezelf kunt ontplooien. Als je bijvoorbeeld voor je werk veel met je hoofd moet doen, kun je in je lege tijd iets met je handen doen, lummelen, of iets doen waar je geen resultaat hoeft te bereiken. Of iets gaat uitzoeken of uitvogelen wat niet meteen op korte termijn klaar hoeft te zijn. Een andere manier van met je tijd omgaan dus. Andere dingen een kans geven om naar buiten te komen, andere ideeën opdoen, andere mensen ontmoeten. Dat voelt ook echt als een andere soort tijd dan de tijd waarin je verplichtingen moet doen, waar je prestaties moet leveren, waar je aan normen moet voldoen.

Je hoeft niet per se meteen een coach of een therapeut in te schakelen als je je niet happy voelt. Je kunt ook eens bekijken of je voldoende aandacht besteedt aan deze vijf punten. Krijgen ze wel de aandacht die ze verdienen?

Voed al deze vijf gebieden regelmatig om meer evenwicht in je leven te ervaren.