Heb je het gevoel dat je geleefd wordt en dat allerlei dingen je overkomen? Dat anderen eigenlijk je agenda en je leven bepalen? En meer invloed op je leven hebben dan jijzelf?

Probeer ’s ochtends eens de basis te leggen om grip te krijgen op je dag en op je eigen leven. Hoe?

Je krijgt meer grip op je leven als je ’s morgens de tijd neemt om patronen te ontwikkelen van kleine dingen die je elke dag doet. Dat kan van alles zijn: een stukje lopen, een paar regels in een mooi boek lezen, met aandacht je koffie drinken …

Als je kleine dingen dagelijks doet, leg je de basis voor het gevoel dat jíj aan het stuur staat. Omdat je in staat bent om dagelijks iets te doen. Los van de omstandigheden. Los van de situatie waarin je zit. Een klein ritueel. Elke dag. En doordat je het elke dag trouw doet, is dat ook trouw aan jezelf. Trouw zijn aan jezelf zorgt ervoor dat je heel anders naar de dag kijkt, omdat je in staat bent om dat ritueel elke dag uit te voeren.

Kies wel iets dat ook bij jou past. Als je dingen moet doen waar je heel veel moeite mee hebt of die je heel veel moeite kosten om vol te houden, krijg je het niet voor elkaar. Dan word je heel gauw teleurgesteld, en dat vergroot het gevoel van niet-kunnen en geen grip hebben. Kleine rituelen, die je elke dag doet, zorgen ervoor dat je anders de dag in stapt, dat je dag anders begint: je begint al met ‘controle’, namelijk over je eigen ritueel!

Als je één ding goed doet in de morgen, merk je dat dat veel meer zoden aan de dijk zet dan grote plannen die je al na een paar dagen of al na één keer niet kunt realiseren.

Ontwikkel dus kleine gewoontes, die je dagelijks doet. Dan merk je dat je de dag en de dingen die op je af komen op een totaal andere manier beleeft, omdat je in staat bent om controle te hebben over je eigen kleine rituelen.

Wat ga jij in de ochtend doen, om grip te krijgen op je dag, en op je leven?