Grote stappen snel thuis? Dat lijkt vaak zo. Maar als je fundamenteel iets wilt veranderen, pas dan op voor grote beloftes en snelle oplossingen. Als je iets aan je levensstijl of je gedrag wilt veranderen, zijn er heel veel kleine stapjes nodig en heel veel discipline en geduld met jezelf. Dán heb je de meeste kans dat je niet teleurgesteld wordt en dat je ook echt duurzame resultaten boekt.

Je gedrag of je houding is vaak het resultaat van kleine stapjes die je in de loop van de tijd hebt gezet. En die kleine stapjes kunnen hebben gezorgd voor problematisch gedrag, een bepaalde houding of een ongewenste levensstijl. Maar juist doordat je dat in hele kleine stapjes hebt opgebouwd en het zo lang heeft geduurd om tot het heden te komen, kun je je gedrag, houding, of leefstijl, eigenlijk ook maar in hele kleine stapjes transformeren. Met je hoofd kun je wel weten dat er iets moet veranderen, en dat er een noodzaak is, maar je gedrag doet er veel langer over dan je geest om ook écht een verandering te bewerkstelligen.

Een voorbeeld: als je in drie maanden je ideale gewicht wilt bereiken, zou het best kunnen zijn dat je dat in drie maanden met goed buffelen voor elkaar krijgt. Toch zal dat niet duurzaam veranderen, omdat je het op je wil hebt gedaan, maar het patroon dat bij je ingeslepen is, laat zich niet zomaar in hele korte tijd afbouwen. Dat heeft meer tijd nodig. En het is ook heel gewoon dat je bij het veranderen van je gedrag, je houding of je leefstijl, tegenslag tegenkomt of weerstanden in jezelf. Die heb je ook echt nodig om te overwinnen en te begrijpen, om tot een duurzame verandering te komen.

Snelle acties zorgen ervoor dat je niet wezenlijk voelt waar de knelpunten zitten voor je verandering. In korte tijd kun je nog over dingen heen stappen of ze ontkennen, maar die weerstanden, tegenslagen en rare neigingen moet je juist ontmoeten om tot een duurzaam ander gedrag te komen. Je hebt ze nodig. En dat vraagt tijd.

Dus trap er niet in, grote veranderingen in korte tijd bestaan niet. Ze zorgen voor teleurstellingen en maken dat je een veel grotere kans hebt om het bijltje erbij neer te gooien. Houd rekening met kleine stappen, fikse tegenslagen die je moet gaan overwinnen, maar áls je die hebt overwonnen en als je weerstanden begrijpt, heb je veel meer kans op een duurzaam resultaat.