Heb jij het gevoel dat je ertoe doet? Voel je je gezien?
Kijk eens wat je eraan kunt doen om je waardevol te voelen.

Wat doe jij als jou gevraagd wordt om je uit te spreken of om iets te doen? Als je iets dat voor je ligt niet oppakt, neem je in feite geen verantwoordelijkheid: de verantwoordelijkheid om te zeggen wat je van iets vindt of de verantwoordelijkheid om een taak op je te nemen. En dat heeft meteen gevolgen voor je eigenwaarde.

Denk jij weleens ‘mijn mening is niet interessant’, of ‘ik heb het nog nooit gedaan’, of ‘ik kan het niet’? In feite zet je dan jezelf voor een bepaalde grens die je niet oversteekt en maak je jezelf kleiner dan je bent. Door wel iets te zeggen en wel iets uit te proberen, ontwikkel je wat je kunt. En ook al gaat het een keertje mis, je hebt wel gedaan wat je kon. Neem de verantwoordelijkheid voor wat er op je afkomt.

Verantwoordelijkheid nemen en zichtbaar worden zijn heel nauw met elkaar verbonden.
Je verantwoordelijkheid nemen zorgt ervoor dat je zélf ervaart dat je je plek inneemt, en dat je je waardevol voelt. Als je je snor drukt of je mond dichthoudt als er jou iets gevraagd wordt, pak je je verantwoordelijkheid niet. Dus, voel je je niet waardevol, voel je je niet gezien, vraag je dan af of jij jezelf wel voldoende zichtbaar maakt door een verantwoordelijkheid op je te pakken.

Wat doe jij als jou gevraagd wordt iets te doen, of om je uit te spreken? Durf iets op te pakken en durf zichtbaar te zijn. Pak je verantwoordelijkheid! Dat vergroot je eigenwaarde.