Je moet écht hier of daarheen”, “Je moet dit of dat eens doen”, “Je doet dit te veel of dat te weinig …”, “Je moet hier eens op letten”.

Mensen proberen je vaak te beïnvloeden. Uit enthousiasme of omdat ze ergens ervaring mee hebben. Ze geven je soms goedbedoeld adviezen, of komen met leuke tips. Bijvoorbeeld als je zegt dat je binnenkort uit eten gaat.
Je luistert en je denkt ‘nou ja, ach, leuk, voor die ander’, want wat hem of haar zo boeit, hoeft natuurlijk voor jou totaal niet te gelden. Of je denkt ‘nou, blijkbaar moet ik dat ook doen, want iedereen doet het en die ander zegt het toch ook niet voor niets.’ En voordat je het weet ben je weg bij jezelf. En zit je een week later toch in dat restaurant, met allemaal exquise hapjes, en minigerechtjes op een minilepeltje, terwijl je eigenlijk liever een bord met friet en een goeie salade had gehad.

En het kan maar zo dat je op een dag wakker wordt en denkt ‘ik weet niet waar ik ben terechtgekomen, maar ik ben wel ver van huis. Ik ben niet mezelf’. Dat kan, als je heel veel aandacht besteedt aan wat anderen je adviseren. Of als je te veel luistert naar wat anderen van je vinden.

Mensen kunnen hele goeie dingen tegen je zeggen of opmerkingen over je maken. En het kan zeker interessant zijn om daarnaar te luisteren, maar kijk of het ook aansluit bij wat je zelf belangrijk vindt. En waar je eigen behoeftes zijn. Het enthousiasme van de ander kan je laten geloven dat wat jij nodig hebt eigenlijk niet klopt, doordat je je meer laat leiden door zijn of haar eigen ervaringen of behoeftes. Maar dat is hún ervaring, dat is hún manier van kijken.

Zorg ervoor dat je onderdeel bent van je eigen film en je eigen script schrijft. En laat je niet zó beïnvloeden door anderen dat je eigenlijk niet meer jezelf kunt zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je ook niet meer goed kunt zien waar je zélf goed in bent omdat je te veel je best hebt gedaan om je aan te passen. En dan ben je de slechtste variant van wat je eigenlijk wilt betekenen in het leven.

Speel jij nog in je eigen film?