Je kent het vast, dat je boosheid vanbinnen voelt opborrelen. Het klinkt misschien wonderlijk, maar je hebt de keuze hoe je met je boosheid omgaat. Volg nĂet je gevoel, maar gebruik je verstand.
Je kunt boosheid omzetten in verontwaardiging. Of in woede. Of in wrok. De laatste vorm is ziekmakend. Je weet je met je negatieve emoties geen raad, je slaat ze op in je lichaam en de verbittering slaat toe. En die verbittering voelt iedereen! Ook mensen op wie je helemaal niet boos bent. Bitterheid, gevoelens van wrok, of soms zelfs haat hangen als het ware om je heen en sijpelen door in al je vormen van communicatie. Als je verzuurd of verbitterd bent zul je keer op keer mensen om je heen verliezen. Want het is lastig en zelfs zwaar om met mensen om te gaan die vol wrok zitten.
Boosheid is een krachtige energie die om de nodige wijsheid vraagt. Wijs is: neem je eigen boosheid serieus, anders ga je er zelf onderdoor. Door je boosheid te delen en niet in te houden, laat je je boosheid los. Dat is een keuze. Delen is helen.
Kies of je het gaat bespreken met degene die je boosheid heeft veroorzaakt. En vraag iemand met je mee te gaan. Iemand die naast je staat als je vertelt wat je zo boos maakt. Je hebt maar een doel, en dat is jezelf te bevrijden van wrok, door je boosheid en de reden daarvan te uiten. Verwacht geen begrip van degene die de oorzaak is van je boosheid. Begrijpt degene het, dan is het mooi, maar ga er niet van uit.
Kies je ervoor om de confrontatie niet aan te gaan? Deel je gevoel dan met een neutraal iemand of iemand die je goed kent en bij wie je verhaal in goede handen is. Ook dan heb je weer als doel delen is helen. Daarvoor is een luisterend oor nodig. Vertel heel precies in detail waarom je zo boos bent. Je zult, soms na enige tijd, merken dat je opgelucht bent, dat je je geen slachtoffer meer voelt en dat je door kunt met je leven. Het loslaten van je boosheid zorgt ervoor dat je er geestelijk en fysiek niet aan onderdoor gaat.
Voel je je niet opgelucht, blijf je boos? Dan is het interessant om te onderzoeken hoe dat komt. Welk belang heb je om je slachtoffer te blijven voelen? Wat maakt dat je de ander in de daderpositie houdt?
Lees ook mijn eerste inzicht over wrok